POS Drenova POS Drenova

O PROJEKTU:

 

Projektom POS Drenova izgrađene su četiri višestambene građevine s ukupno 80 stanova (36 jednosobnih, 28 dvosobnih i 16 trosobnih) s pristupnim putovima i parkirnim mjestima te uređenjem okolnog zelenila. Vrijednost investicije je 42.194.359,38 kn s porezom na dodanu vrijednost, neto površina stambenog prostora iznosi 5.027,05 m2, površina građevnih parcela je 7.161,00 m2, a konačna cijena stana po m2 iznosi 8.393,47 kn.

Autorica idejnog rješenja je Zoka Zola, glavni projektant je Siniša Glušica, izvođač radova je Novotehna d.d. Rijeka, a stručni i obračunski nadzor nad gradnjom obavlja Fluming d.o.o. Rijeka. Gradnja je započela 17.09.2012. godine a primopredaja ključeva je izvršena 22.05.2014. g.

Od ukupno 80 stanova koji su izgrađeni, 36 je jednosobnih odnosno jednosobnih s dnevnim boravkom neto korisne površine od 48,17 m2 do 52,82 m2, 28 ih je dvosobnih odnosno dvosobnih s dnevnim boravkom neto korisne površine od 64,16 m2 do 79,84 m2, dok je 16 stanova po strukturi trosobnih odnosno trosobnih s dnevnim boravkom neto korisne površine od 76,61 m2 do 84,91 m2.

Stanovi su kao i u svim dosadašnjim POS projektima Grada Rijeke opremljeni etažnim plinskim grijanjem, PVC stolarijom te podnim oblogama I. klase. U svim zgradama su izvedeni liftovi, a sam pristup objektima je izveden na način da omogućava pristupačnost osobama smanjene pokretljivosti. Uređen je i dio za razonodu i rekreaciju djece (klackalice, ljuljačke i sl.) gdje je pod obložen antitraumatskom podlogom, kao i malo jezerce naseljeno ribicama.

Prizemlje objekata otvoreno je i osim ulaza u objekte i parkirnih mjesta za osobe smanjenje pokretljivosti omogućava i nesmetanu komunikaciju između zelenih površina u okolišu objekata, javne zelene površine te zaštitnog rubnog gradskog zelenila, dok je stanovanje smješteno na četiri nadzemne etaže.

Realizacija ovog projekta doprinijela je urbanizaciji dijela Donje Drenove u urbanom ali i prometnom smislu. Uz izgradnju višestabenih zgrada rekonstruiran je i izgrađen dio novih prometnica ukupne dužine od 312 m. Izgrađena je nova komunalna infrastruktura, sanitarna i oborinska odvodnja, vodovodna instalacija, elektroinstalacija, javna rasvjeta, telekomunikacijska infrastruktura i kanalizacija. Također se uz novouređene prometnice i javno parkiralište uredila i zelena površina sa drvoredom i travnjacima.

Lokacija građevina obuhvaća neizgrađeni prostor smješten između postojeće prometnice (Ulica Brca) na jugozapadu i vangradskog zaštitnog zelenila na sjeveru i sjeverozapadu te ceste koja vodi do starog drenovskog groblja s istočne strane. Projekt je osmišljen na način da se u najvećoj mogućoj mjeri sačuva okolno zelenilo i na taj način stanarima pruži prožetost vanjskog ozelenjenog i unutarnjeg stambenog prostora te osigura prozračnost uglavnom dvostrano orijentiranih stambenih jedinica te vizualni kontakt s neposrednim okolišem i vizurama Kvarnera.

 

POS DRENOVA - SLIKE IZ ZRAKA

Po uspješnoj primopredaji zgrada S-1, S-2, S-3 i S-4 na Donjoj Drenovi koje su izgrađene po modelu društveno poticane stanogradnje izvršeno je fotografiranje objekata iz zraka. Fotografije se nalaze na sljedećoj poveznici.

PRIMOPREDAJA KLJUČEVA - DRENOVA

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel svečano je uručio dana 22. svibnja o.g. ključeve vlasnicima stanova građenih po modelu društveno poticane stanogradnje na Donjoj Drenovi. 

Predano je 76 stanova u koje stanari već mogu useliti, a preostala četiri bit će predana nakon što banke završe provjere potencijalnih kupaca.

Konačna cijena kvadratnog metra stambene površine iznosi 8.393,47 kn.

Svi su stanovi visokog standarda opremljenosti, i to unutarnjim podnim i zidnim oblogama prve klase, PVC stolarijom, dizalima te plinskim etažnim grijanjem. Pješačke površine oko zgrada prilagođene su osobama smanjene pokretljivosti, izgrađeno je dječje igralište, uređene su zelene površine sadnjom čak 1500 sadnica mediteranskog bilja, a izgrađeno je i jezerce u koje su naseljene ribice gambuzije, koje se hrane ličinkama komaraca.

Ravnatelj Agencije za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke Vladimir Benac izrazio je uvjerenje kako će novi POS-ovi stanovi, locirani na samom rubu zelene zone, biti ugodno mjesto za život.

"Više stotina stanova izgrađenih u Rijeci dokaz su da program poticane stanogradnje funkcionira i da je ispunio svoje dvije svrhe – građanima je omogućio rješavanje stambenog pitanja, a poduzetnicima osiguravanje poslova",  kazao je Benac, zahvalivši se svim stanarima koji su danas uselili u svoje stanove na strpljenju, budući da je priprema projekta POS-a na Donjoj Drenovi započela još 2008. godine.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel kazao je kako Grad Rijeka nastoji stvoriti uvjete za rješavanje jednog od najvažnijih egzistencijalnih pitanja, stambenog prostora, te je do sada izgradio preko 500 stanova, s time da projekt POS-a ide i dalje, pa će se do kraja godine predati stanovi na Hostovom bregu, a sljedeće godine bi trebala započeti gradnja 120 stanova na Martinkovcu. Naglasio je kako će projekt stanova na Donjoj Drenovi završiti iduće godine izgradnjom pristupne ceste, koja se odužila zbog komplicirane imovinsko-pravne pripreme.

U realizaciji ovog projekta uz Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke sudjeluju i Grad Rijeka, Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja, Agencija za pravni promet i posredovanje nekretninama iz Zagreba (APN). Suradnju u kreditiranju kupaca omogućile su tri poslovne banke i to Erste, Splitska i PBZ.

Svečanoj primopredaji prisustovali su i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Slavko Čukelj te Željko Uhlir, zamjenik ministrice graditeljstva i prostornoga uređenja. Zahvalivši se Gradu Rijeci na suradnji u izgradnji stanova, predstavnici države kazali su kako se program poticane stanogradnje, unatoč gospodarskoj krizi, nastavlja i dalje diljem Hrvatske.

Novoizgrađeni stanovi na Drenovi nalaze se na adresi Brca 14, 16, 18 i 20, s time da je izgrađeno 36 jednosobnih stanova odnosno jednosobnih s dnevnim boravkom, 28 dvosobnih odnosno dvosobnih s dnevnim boravkom te 16 trosobnih odnosno trosobnih s dnevnim boravkom.

Realizacija projekta POS Donja Drenova uključila je i gradnju pristupne prometnice novim objektima, rekonstrukciju postojeće prometnice, odnosno ceste koja vodi prema starom Drenovskom groblju, rekonstrukciju i proširenje postojeće Ulice Brce novim parkirnim mjestima te gradnju nastavka te ulice i uređenje javne zelene površine te pješačkog puta. 
Vrijednost radova na izgradnji pristupnih cesta  i uređenu zelene površine iznosi oko 8 milijuna kuna. Investitor je Grad Rijeka uz sufinanciranje dijela troškova komunalne infrastrukture od strane KD Vodovod i kanalizacija d.o.o., Energo d.o.o. i HEP – ODS-a d.o.o. 

Poveznica na fotografije.

POTPISIVANJE UGOVORA - POS DRENOVA

Od 19. do 21. svibnja 2014.god. po dolasku u Agenciju za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke (Milana Smokvine Tvrdog 2/2) slijedi potpisivanje Ugovora o kupoprodaji nekretnine i ostale popratne dokumentacije koje prethodi podjeli ključeva 22. svibnja 2014.god.

Potrebno je sa sobom donijeti:

  1. Osobnu iskaznicu-svi potpisnici
  2. Presliku domovnice-kupci
  3. Bjanko zadužnicu/e za kupca/e i sve sudužnike (kupiti u Narodnim novinama)
  4. Višegodišnju policu osiguranja sklopljenu na razdoblje otplate do otplate kredita vinkuliranu u korist banke i APOS-a (u dogovoru s poslovnom bankom - može i nakon sklapanja ugovora)

Skrećemo pažnju da je OBAVEZNA prisutnost bračnog druga i svih sudužnika (ukoliko postoje) u protivnom se neće moći ugovori i ostala popratna dokumentacija solemnizirati  i ovjeriti kod javnog bilježnika, slijedom čega treba planirati i određena novčana sredstva.

Pozivi su poslani svim kupcima na kućnu adresu.

Raspored je sačinjen po abecednom redu te ovim putem molimo da se potpisnici drže raspoređenog termina jer naknadne izmjene nisu moguće.

Za sve potrebne informacije možete nas kontaktirati telefonski na 051/209-267 ili 051/209-332.

Dana 22.5.2014.god. u 12:00 sati planirana je svečana podjela ključeva i primopredaja stana te potpisivanje zapisnika o primopredaji nekretnine stoga molimo da rezervirate dovoljno vremena s obzirom da će primopredaja potrajati do kasnih popodnevnih sati

POS DONJA DRENOVA - OBILAZAK GRADILIŠTA

Predstavnici Grada Rijeke i tvrtke Novotehna obišli su nove stanove na Donjoj Drenovi koje je Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke realizirala po modelu poticane stanogradnje.

Izgrađeno je 80 stanova u četiri stambene zgrade, koji su sve prošle tehnički pregled i dobile uporabnu dozvolu, a nakon uknjižbe i etežiranja slijedi i primopredaja ključeva stanarima, planirana za drugu polovicu svibnja.

Obilasku su prisustvovali gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Odjela za komunalni sustav Irena Miličević, pročelnik Odjela za gospodarenje imovinom Vladimir Benac, direktor tvrtke Novotehna Miloš Milić i glavni projektant Siniša Glušica iz tvrtke Dražul Glušica arhitekti.

Gradonačelnik Obersnel izrazio je zadovoljstvo završetkom ove vrijedne investicije, koja je rezultirala izgradnjom stanova visoke kvalitete opremljenosti na atraktivnoj lokaciji, u neposrednoj blizini šume, od kojih mnogi imaju pogled na more.
"Novi stanari uselit će do kraja svibnja, čime će mnogi od njih riješiti veliki egzistencijalni problem," kazao je gradonačelnik Obersnel, napomenuvši kako bi do kraja godine trebali biti izgrađeni POS-ovi stanovi na Hostovom bregu. 
Pročelnik Benac istaknuo je kako će stanari imati priliku sutra obići svoje stanove, za čiju je izgradnju trebalo savladati mnoge prepreke, od mukotrpne imovinsko-pravne izgradnje do zahtjevnog terena. Svi stanovi opremljeni su unutarnjim podnim i zidnim oblogama prve klase, PVC stolarijom, dizalima te plinskim etažnim grijanjem.

 "Ponosan sam što smo uspješno završili projekt, koji uključuje i uređenje dječjeg igrališta i ribnjaka, što neće donijeti kvalitetu u život stanara, već i čitavog okolnog naselja, čiji su stanovnici bili u strahu da će se izgradnjom stanova devastirati okoliš i zelenilo," kazao je pročelnik Benac.

Cjelokupna investicija vrijedna je oko 42 milijuna kuna, a planirana cijena kvadratnog metra iznosi 8.310,00 kuna. Kako je kazao pročelnik Benac, za taj iznos vrlo je teško pronaći kvalitetne stanove ne samo u Rijeci, već i na širem području.

LINK: http://www.rijeka.hr/UseljenjeUNove